Metode i sredstva za liječenje prostatitisa

Svake godine sve se više muškaraca suočava s uobičajenom bolešću - prostatitisom. Donedavno se vjerovalo da se ovaj problem javlja samo kod starijih ljudi, ali tijekom posljednjih desetljeća broj vrlo mladića koji pokazuju znakove upalne lezije prostate je znatno porastao. Pokušat ćemo doznati o kakvoj je bolesti riječ, koji su simptomi, metode dijagnoze, metode učinkovitog liječenja.

prostatitis kod muškaraca

Što je prostatitis?

Prostatitis - bolest prostate ili prostate - vrlo je česta bolest muškog genitourinarnog sustava. Njeni razlozi mogu biti zarazni i uzrokovani drugim čimbenicima. Na primjer, slabljenje imunološkog sustava, hipotermija, sjedeći način života, nepravilan ili pretjerano intenzivan seksualni život, živčano preopterećenje, razne infekcije, upotreba alkohola, začina i masne hrane.

Prostata - jedan od organa muškog reproduktivnog sustava - veličine je oraha i nalazi se na početku uretre. Njegova funkcija je stvaranje tajne koja je odgovorna za održivost sperme.

U pravilu postoje četiri vrste prostatitisa: akutni, kronični abakterijski, kronični bakterijski i asimptomatski kronični. Prva vrsta je najrjeđa i najteža upala prostate, koja se javlja zbog infekcije. Ima izražene simptome: visoka groznica, vrućica, akutna bol u području zdjelice, krv u mokraći, bolna ejakulacija i drugi. Kada se utvrdi bolest, potrebna je hitna medicinska pomoć, često hospitalizacija.

Preostali oblici su kronični i imaju manje teške simptome, ali su češći i teže ih je dijagnosticirati. Znakovi kroničnog prostatitisa su: bol u donjem dijelu trbuha i leđa, disurija, seksualna disfunkcija, gnojni ili jasni iscjedak iz uretre. Uz asimptomatski tijek bolesti, možda ne postoje vidljive manifestacije, dijagnoza je moguća samo na temelju rezultata ispitivanja.

Prostatitis kod muškaraca u pravilu se javlja nakon 25 godina, a najviše su izloženi predstavnici „jake polovice“ koji su navršili 30–35 godina. Sa svakim desetljećem koje prolazi, rizik od obolijevanja raste. Nakon četrdeset i pet, prema statističkim podacima, gotovo 50% muškaraca podložno je bolesti, pa se u ovoj dobi preporučuje redovito podvrgavati pregledu kako bi se otkrio prostatitis u ranoj fazi.

Dijagnostika

Kada se obratite medicinskoj ustanovi, prvo što treba učiniti je proći pregled kod urologa, koji će moći precizno dijagnosticirati bolest ili propisati dodatne studije. Sljedeće dijagnostičke metode mogu točno utvrditi prisutnost upale prostate:

 • fizikalni pregled, koji uključuje palpaciju žlijezde od strane liječnika kako bi utvrdio njezinu veličinu i stanje;
 • transrektalni ultrazvučni pregled prostate - drugim riječima, ultrazvučni pregled izveden posebnom sondom kroz rektum;
 • pregled sekreta prostate, bris iz mokraćne cijevi na leukocite i prisutnost patogenih bakterija u mikroflori;
 • pregled ejakulata;
 • opća analiza mokraće - prvenstveno za leukocite, proteine ​​i bakterije koji se nalaze u njima;
 • citološki i bakteriološki pregled urina;
 • otkrivanje razine PSA - posebnog proteina kojeg proizvode stanice prostate;
 • urodinamički pregled - u teškim slučajevima za točniju dijagnozu;
 • cistoskopija - koristi se prema strogim indikacijama, uglavnom za traumu i prije operacije.

Potrebu za određenim dijagnostičkim metodama utvrđuje liječnik, a popis se može značajno smanjiti ili, obrnuto, povećati. Najvažnije je točno i pravovremeno utvrditi prisutnost bolesti i odrediti kako izliječiti prostatitis.

Načini liječenja prostatitisa

Suvremene metode liječenja prostatitisa kod muškaraca vrlo su raznolike i ovise i o stupnju i vrsti bolesti, prisutnosti komplikacija, trajanju i karakteristikama pacijentovog tijela.

Postupci se provode ambulantno i u bolnici - metoda ovisi o konkretnoj situaciji, o dobrobiti pacijenta. Trebali biste kontaktirati specijalista urologa i po mogućnosti kliniku, gdje ćete najprije proći dijagnostiku i proći potrebne testove, a zatim će vam na temelju rezultata dodijeliti odgovarajući tečaj. Treba imati na umu da se bolest može pobijediti samo integriranim pristupom liječenju, ne može se zanemariti niti jedan savjet liječnika.

Lijek

Lijekovi za prostatitis uključuju: antibiotike, nesteroidna sredstva za smanjenje boli i alfa blokatore. Antibiotici se primarno koriste kao lijek za bakterijski prostatitis. Najčešće, liječnici propisuju lijekove koji imaju aktivne sastojke poput ciprofloksacina, penicilina. Alfa-adrenergički blokatori propisani su u kroničnim slučajevima bolesti kao analgetik i ublažavanje edema prostate, nesteroidni lijekovi primjenjuju se u akutnim oblicima upale.

Bilješke

Važno je zapamtiti da lijekove mora propisati samo urolog, a samo-lijekovi mogu samo ne ublažiti stanje, već i pogoršati tijek bolesti.

kirurgija

Za liječenje prostatitisa već su dugo propisane hirurške manipulacije, ali rezultati su pomiješani, pa popularnost radikalnih metoda u posljednje vrijeme nije tako velika.

Transuretralna resekcija prostate (TUR)

To uključuje uklanjanje dijela ili cijelog tkiva prostate kako bi se oslobodio pritisak na mokraćnu cijev. Rezultat operacije je uklanjanje simptoma upale - bolnih senzacija. Proizvodi se na takozvani "zatvoreni" način - pomoću posebnog aparata, koji smanjuje rizik od komplikacija.

Prostatektomija

"Otvorena" operacija je metoda uklanjanja žlijezde pomoću konvencionalnih kirurških instrumenata. Razlikuje se u duljem, u odnosu na TUR, razdoblje rehabilitacije, ali u nekim je slučajevima jedina moguća metoda. Dovodi do potpune nemoći pacijenta.

Nehirurški tretmani

U posljednjih nekoliko godina, minimalno invazivne metode liječenja prostatitisa kod muškaraca postale su vrlo popularne - kao najučinkovitije i istovremeno ne previše bolne.

 • Toplinske metode, od kojih je najčešća mikrovalna termoterapija. Smanjivanje prostate postiže se izlaganjem visokim temperaturama.
 • Ultrazvukjedna je od najučinkovitijih metoda terapije. Sastoji se u djelovanju ultrazvučnih valova izravno na prostatu. Prednosti ove tehnike nisu samo u pozitivnim rezultatima liječenja, već u pogodnosti i odsutnosti boli za pacijenta.
 • Cryodestructionuključuje uklanjanje upaljenog tkiva tekućim dušikom.
 • Laserske tehnikesu indicirane za liječenje kroničnog prostatitisa. Pri njihovoj primjeni dolazi do koagulacije i isparavanja vode iz tkiva prostate. Također, lasersko izlaganje pojačava zaštitne funkcije tijela i potiče obnovu tkiva.
 • Terapija magnetskom laserskom indukcijomsložen je učinak magneta i lasera, koji ima blagotvoran učinak na cirkulaciju krvi, pomaže ubrzavanju procesa ozdravljenja oštećenih tkiva i ima analgetski učinak. Pored toga, ova metoda pojačava učinak lijekova.
 • Balonska dilatacija uretre. Kada se koristi ovom metodom, uretra se mehanički proširuje uvođenjem posebnog katetera s balonom na kraju, koji se napuhava.
 • Stentiranje prostatske uretre također uključuje širenje zidova mokraćne cijevi, ali već uvođenjem stenta - cilindričnog okvira izrađenog od polimernih materijala. Može se dodijeliti zajedno s prethodnom metodom.
 • Masažapropisuje se zajedno s drugim tretmanima i može u velikoj mjeri pojačati njihove učinke.
 • Metode tradicionalne kineske medicine, posebno refleksologija - utjecaj na biološki aktivne točke pacijentovog tijela iglama, toplinom i drugim fizičkim čimbenicima. Dokazani učinak refleksologije je vraćanje ravnoteže endokrinog sustava, poboljšanje rada središnjeg živčanog sustava, normalizacija protoka krvi i metaboličkih procesa u tijelu, uklanjanje neuralgične boli i sprečavanje upalnih procesa. Kao i masaža, može se koristiti u kombinaciji s drugim metodama.

Kao što znate, muškarci su često nemarni prema svom zdravlju i naročito izbjegavaju posjećivanje klinika zbog tako osjetljivog problema kao što su urološke bolesti. Međutim, bolje je posjetiti liječnika i riješiti se bolesti ranije, nego se naknadno nositi s njezinim posljedicama.