Glavni lijekovi za liječenje prostatitisa kod muškaraca

Prostatitis u muškarca

Danas je prostatitis vrlo česta bolest među muškarcima srednjih godina. Znanstvenici diljem svijeta nisu uspjeli pronaći pravi uzrok pojave ove bolesti, ali su izveli jedan obrazac. Najčešće prostatitis pogađa ljude čiji su bliski srodnici patili od slične bolesti. Ispod su neki od najučinkovitijih lijekova koji se koriste za liječenje prostatitisa. Ali ne zaboravite da bolest trebate početi liječiti tek nakon savjetovanja s urologom.


Antibiotici

Upotreba antibakterijskih lijekova za liječenje prostatitisa trenutno se smatra najučinkovitijom metodom. Njihove su prednosti dokazane tijekom dugogodišnje prakse. Ovi lijekovi imaju vrlo široku raznolikost, što zauzvrat omogućuje liječniku da odabere lijekove, ovisno o vrsti prostatitisa. Učinak ovih lijekova je da u potpunosti ubijaju štetne mikroorganizme koji uzrokuju upalu.

Sljedeća važna prednost primjene takvih lijekova je ta što se antibakterijske komponente mogu nakupljati u tkivima prostate i time povećavati njihovu koncentraciju u ljudskoj krvi. Za učinkovito liječenje kroničnog prostatitisa, liječnici koriste lijekove iz skupine fluorokinolona.

Tijek primjene antibakterijskih lijekova traje otprilike 4 do 12 tjedana. Ali ne zaboravite da prvo trebate prepoznati simptome, a liječenje antibakterijskim lijekovima tada će biti mnogo učinkovitije.

Nesteroidni protuupalni lijekovi

Osim uklanjanja uzroka prostatitisa, postoje i drugi izazovi u liječenju ove bolesti. Napokon, bolestan čovjek neprestano osjeća neugodne bolove u području prepona. Ako ti osjećaji postanu jednostavno nepodnošljivi, tada mu se propisuje uporaba nesteroidnih protuupalnih lijekova koji imaju izvrstan analgetički spektar. Obično se uzimaju kao tablete ili analne čepiće.

Antispazmodici

Nepodnošljive bolove u području prepona mogu uzrokovati ne samo upalni procesi, već i grčevi mišića perineuma. Uz ove simptome, lijekovi koji mogu opustiti relevantne mišićne skupine bit će učinkovitiji. To mogu biti i relaksanti mišića i antispazmodici.

Alfa blokatori

Kod izraženih problema s mokrenjem mogu pomoći takozvani alfa-blokatori. Pomoći će utjecati na glatke mišiće koji se nalaze u stijenci mjehura i prostati. Obično urolog propisuje šestomjesečni kurs uzimanja ovih lijekova. Pomažu u normalizaciji odljeva mokraće i poboljšavaju lučenje sekreta iz same prostate.