Prostatitis: neizbježan naknada za dob ili uobičajena bolest?

Prvi put prostata kao nezavisni organ, je opisana još u anatomskim studijama jednog starogrčkog liječnika koji su se bavili oko 350-ih godina prošlog stoljeća prije krista. U to vrijeme, istina, liječnici ne obraćajući na nju posebnu pažnju, da i proc ovog liječnika gotovo nije sačuvana, tako da kasnije željeza je ponovno "otvoriti" mletački liječnik Nikola Masa. 1838 Verdes dao prvi točan morfološke opis patologije prostate, što je na kraju bio dopunjen je sjajna umove svoga vremena. Usput, sve do početka XX stoljeća postojanje kroničnog prostatitisa i uopće ne priznao mnogim liječnicima opće prakse i psihoanalitičari, koji sami ga "analni-rektalno psihozom". Srećom, moderna medicina je naučio ne samo pravodobno dijagnosticirati, ali i vrlo uspješno liječiti to je teška bolest. No, što zapravo predstavlja prostatitis?

Opće karakteristike

Prostatitis je upala prostate, posebne muškog organa nalazi se ispod mokraćnog mjehura. Njegov zadatak je proizvodnja sekrecija prostate, što je važna komponenta sperme. Osim toga, željezo zatvara izlaz iz mokraćnog kanala tijekom erekcije.

prostatitis da je to

Upala, kao što je lako pogoditi, može biti zbog različitih razloga. Zbog toga što je prostata izravno povezuje s mokraćnog kanala, najčešći razlog razvoja prostatitisa — to je ulazak u žljezde infektivnih agensa . Svatko zna da u ljudskom tijelu ima ogroman broj bakterija-simbionata, koji su dio normalne mikroflore. Međutim, to je taj bakterije napustiti svoju koloniju i ući u druga tkiva, kao što su oni od saveznika pretvoriti u izvor problema, što uzrokuje jake upalne reakcije. Enterobacteria (najpoznatiji predstavnici kojih su proteus ), escherichia i Pseudomonas štapići, enterococci, svi oni ulaze u žljezde mnogo različitih načina. Najočitiji način — mokraćnu kanala, ali, s obzirom da je prostata je povezan s mrežom velikih krvnih žila, kao transportni medij za bakterije može da govori, i krv, i limfe.

Postoji još jedna grupa od patogena, u medicinskom okruženju pod nazivom "atipične", jer ovi agenti nalaze na red rjeđe. U nju je, na primjer, dolaze gljivične infekcije — mnogi vjerojatno ste čuli o gljiva Candida (Candida), koji napada tkivo i poziv bolest "candida". Najčešće gljivične spore prodiru u unutarnje organe kada imunološki sustav čovjeka uvelike oslabljena — da, u uvjetima stroge klime i dc napona tijela, uzrokovana gustom radnim rasporedom i nedostatak sna, za modernog čovjeka uopće nije neuobičajeno. Prostatitis se može dogoditi i virusne prirode. Humani papiloma virus, cytomegalovirus, herpes virus, pa čak i virus gripe (!) može izazvati upalu prostate i kaskada komplikacija, dosadan i bez toga opušteno tijelo.

Osim toga, prostate uzrokuju i ne bakterijske patogene. Riječ je prije svega o gnoje formacija u tijelu: čestice gnoj otrgnuti od ukupne mase i uđu u tkiva sa strujom krvi. Ponekad se sama je krv, bez stranih agenata, može izazvati upalne reakcije. Ako muškarac vodi uglavnom sjedeći način života i zanemarivanje vježbe, krv u željezo stagniraju i uzrokuje začepljenje krvnih žila. I, konačno, posljednji (ali ne po važnosti) je razlog — to je dugo seksualnu apstinenciju i neuredan spolni odnosi. U prvom slučaju željeza smanjuju zbog toga što, u nedostatku potrebe da se tijelo opskrbljuje ju sve manje krvi, a stanice počinju da umiru od gladi. U drugom slučaju, sva krivica pada na ramena partnera, koji može poslužiti kao nositelj određenih vrsta infekcije mokraćnog sustava puteva. Simptomi prostatitisa teško s nešto zbunjen. Glavni simptom — nagla, akutna, rjeđe pritiskom na bol tijekom mokrenja i ejakulacije. To je pojačana bol u donjem dijelu leđa, prepone, u skrotum i donjeg dijela leđa. Zbog povećane žlijezde u veličini, ona često nadjačava mokraćnu cijev, ali je zato proces mokrenja je teško. U slučaju bakterijske infekcije često se mogu promatrati zelena i žućkast iscjedak iz samog kanala, a u pojedinim slučajevima se razvija i hemo unutarnja — pojavu krvi u spermi.

Što prijeti prostatitis

Iz svega navedenog nije teško zaključiti o tome, da je upala prostate oblozi nizom problema. Je čest ishod pokrenute prostatitisa — impotencija i neplodnost, jer poremećaj rada prostate podrazumijeva drastičan pad proizvodnje hormona odgovornih za seksualni nagon. Reakcija na infekciju rijetko lokaliziran samo u željezo, obično leglo upale pokriva i okolnih tkiva. Pa za prostatitis treba vesiculitis , pijelonefritis, cistitis, uretritis i drugi poraz mokraćnog sustava. Ako je uzrok prostatitisa postala gljivične, bakterijske ili virusne infekcije, možete lako zaraziti svog seksualnog partnera. Agenti, prenosive spolnim putem, izazvati zarazne bolesti mokraćnog sustava u žena. Osim toga, prodor infekcije u krv može jednostavno izazvati infekcije krvi i dovesti do širokog poraza organizma.

Sigurno ste čuli frazu "adenom prostate "u oglašavanju na radiju i TV. Adenom — to je tumor dojke, koji je, s vremenom, biti uvećani u veličini, ne samo da izaziva upalu i može razviti u maligni, ali jednostavno oblozi mokraćnog sustava putu. Zašto je to tako važno? Nije stvar samo u boli, izuzetno teško mokrenja i potpune erektilne disfunkcije. Komprimirani tijelo dobiva sve manje i manje krvi, uzrokujući tkiva prvo horreat, a zatim potpuno odumiru, što dovodi do pojave opsežnog ognjišta nekroze. Takav oblik prostatitisa liječenju već ne može biti.

Kako liječiti prostate

Prije svega, potrebno je čvrsto zapamtiti jednostavnu istinu: da pomogne u isceljenju prostatitisa može samo kvalificirani liječnik . Nije baka-čarobnica i preparata od burdock, ne tantričkih praksi i ne oblozi od Willow kore. "Samo" je bolest previše ne prolazi: što duže pacijent će odgoditi liječenje, onima s velikim brojem problema, on će se suočiti i skuplje košta liječenje. Mnogi muškarci ne razumiju moderne farmakologije i doživljava praznovjeran strah od onoga što liječnik propisati im brdo lijekova, koji ne samo da će biti beskorisni, ali i udarali značajnu štetu novčaniku i zdravlje. Bojati se ne isplati: umjesto šake tableta vjerojatno otpušten jedan-jedini lijek za to je sasvim razuman novac.

5 zanimljivih činjenica o prostatitisa

Evo nekoliko tužna činjenica o "glavnom muškom bolesti" modernog doba: — Zdrava prehrana — ključ uspjeha: uz pravilnu prehranu ne samo ojačati imunološki sustav, ali čak i usporiti upalni povećanje prostate. — Svaki treći čovjek na svijetu pati od nekog oblika prostatitisa. — Usput, prostatitis — to nije "bolest starih ljudi": neki od njegovih oblika mogu razviti i u relativno mladoj (20-25 godina) starosti. — Masaža prostate propisan u većini slučajeva, ali jedan samo masažom se može izliječiti samo stagnira prostatitis. Ponekad masaža strogo je kontraindiciran. — Prostatitis može dugo biti bez simptoma, ali je siguran da otkrije sebe prilikom naglog smanjenja imuniteta, na primjer tijekom bolesti, kada hipotermija i tako dalje

Zaključak

Nego prije prostatitis je otkrivena, lakše ga je izliječiti. Zato ne treba zanemariti redovitim posjetima stručnjaka koji će vam pomoći pravovremeno otkriti i eliminirati problem još u korijenu. Samo na temelju medicinske savjete liječnik može predvidjeti i propisati odgovarajuće lijekove i terapijski tečaj. U tome slučaju, ako je bolest već počela napredovati, uzimanje lijekova, brzo će olakšati simptome i pomoći zadržati aktivnost i učinkovitost. Prostatitis — ne "obavezno teret" a ne kazna, a samo je jedna od bolesti, svojstvena ljudima XXI stoljeća, zbog stresnog načina života i velike količine infekcije, izloženi kojoj smo redovito izloženi u središtima gusto naseljen grada.